Le Monde Diplomatique – Македонско издание

„Најголемиот пазар за скијачи почетници“

Кина можеби понекогаш заостанува, но кога ќе се вклучат лидерите и деловните луѓе, работите брзо се менуваат. Зимските спортови речиси и не постоеле во 1995 година ; во пресрет на Олимписките игри, кои ќе се одржат таму во февруари, земјата има речиси осумстотини одморалишта. Најважните скијачки патеки се покриени и можат да примат три илјади скијачи истовремено.

Од Џордан Пуј*
*Новинар


Фото: Valentin-B-Kremer/Unsplash

Неколку недели пред Олимписките игри (4-20 февруари 2022 година), кинеските гледачи открија на јавниот канал CCTV краток документарен филм наречен „Чувари на Белата Планина“, во кој се величи херојството на работниците од падините. Го прикажува г. Сун Дунченг, 53 годишник, вработен во ски-центарот Фусонг, во провинцијата Џилин (на северо-источниот дел...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW