вторник, 5 Мар 2024 / 15:09:03
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Надворешна политика, од „зелени“ програми до реалност

Дали во Германија, изборниот напредок на Зелените и нивното веројатно учество во следната владина коалиција, ќе ја промени надворешната политика на Берлин? И во Франција и во Германија, претходните влади имаа тенденција да го доведуваат во прашање приматот на стремежот за мир преку дипломатија на нивната агенда.

Од Анет Ленсинг
Предавач по германски студии на Универзитетот во Каен-Нормандија, Франција.


Фото: Pexels

За време на кампањата за германските парламентарни избори на 26 септември, прашањата за надворешната политика и безбедноста во голема мера беа отсутни, вклучително и во Триел, телевизиските дебати меѓу кандидатите. Единствен исклучок е хаотичното повлекување на војниците од Авганистан. На парламентарната седница на 25 август, членот на германските Зелени Аналена...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW