Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Музиката како израз на протест против класната и расната поделеност (Прв дел)

Силниот дух кој не можел да биде скршен со вековното ропство, а подоцна и со расизмот и сегрегацијата во американското општество, произлегува од африканските традиции кои извираат длабоко во стара култура која не може да биде уништена преку агресивната културна хегемонија на белата раса која себеси се смета за супериорна

Од Гордан Стошевиќ
политички новинар и марксистички теоретичар, основач и главен и одговорен уредник на интернационалниот марксистички веб портал ilgridodelpopolo.com; Колумнист во неколку домашни и странски медиуми, а негови интервјуа, колумни и политички анализи биле објавени во неколку реномирани светски електронски и пишани медиуми како: monthlyreview.org, contropiano.org и marx21.it


Фото: William Rouse / Unsplash

„Насилството им користи само на оние што немаат што да загубат.“ Жан Пол Сартр Големиот пијанистички виртуоз Дјук Елингтон еднаш ќе изјави дека, „господарите уплашени од тишината на своите робови ќе им наложат да пејат, како не би им дале можност да размислуваат и коваат план за одмазда и ослободување“....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW