Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Резултат на бавна колонизација на власта

Милитаризација на демократијата во Бразил

Благодарение на претседателот Жаир Болсонаро, војската ужива невидена застапеност во бразилската влада, како и во администрацијата. Неодамнешните несогласувања меѓу шефот на државата и истакнати генерали ги разгореа гласините за воен удар. Но, зошто високите офицери би го напуштиле бродот со кој пловат и чие кормило го држат?

Од Ане Виња
Новинарка (Рио де Жанеиро, Бразил).Ова е историјата на големо недоразбирање. На 30 март, шефовите на бразилските воздушни и копнени сили, како и бразилската морнарица објавија заедничка оставка. Печатот слави: за него, претседателот Жаир Болсонаро - кого го презира - штотуку беше оставен од војската. "Мисијата е завршена", типичен наслов во таков стил на дневниот весник...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW