Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Враќањето на кланот Маркос на Филипините

Симбол на угнетувањето на филипинскиот народ, корупцијата и најекспонираниот луксуз во 1970-тите и 1980-тите, двојката Маркос го плени Западот: кој не слушнал за илјадниците пара чевли на сопругата на претседателот, Имелда? Сепак, триесет и шест години по соборувањето на семејната диктатура, синот Фердинанд „Бонг Бонг“ Маркос Помладиот ја поврати власта, на демократски начин.


Од Франсоа-Хавиер Боне,*
*Географ, соработник-истражувач во Институтот за истражување на современа Југоисточна Азија (ИРАСЕК), автор (со Елизабет Лукин) на: "Philippines. Covid-19, An II", во: Christine Cabasset & Jérôme Samuel (Dir.) L'Asie du Sud-Est 2022: bilan, enjeux et perspectives, Irasec, Paris, 2022.


Фото: krisia/pexels

На 9 мај 2022 година, повеќе од педесет и пет милиони Филипинци излегоа на гласање за да го изберат речиси целиот политички кадар на архипелагот, од претседател и потпретседател до градските советници. Изборите во еден круг, на кои десет претседателски кандидати и девет потпретседателски кандидати се бореа еден против друг,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW