Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Манга генерација

Што е „манга“? Зборот, составен од два идеограма („man“, што значи леснотија и „ga“ што се однесува на цртежот) што првично означува „слободно цртање“. Хокусаи (1760-1849), авторот на легендарниот Vague, бил првиот што го користел за да се осврне на неговите збирки скици. Денес, овој збор во Јапонија означува каков било стрип.

од Уберт Пролонго
Новинар


Фото: Daria Sannikova/Pexels

Се сомневавме дека можеби нема сите да брзаат кон томовите на Плејадата, но никој не мислеше дека навалата на манга би имал ваков замав. „Културната карта“ односно чекот од 300 евра што Министерството за култура им го нуди на сите 18-годишници, стана „манга пропусница“, што дополнително ја зголеми продажбата. Тоа...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW