Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Малата унгарска музика

На европскиот концерт за поддршка на Украина, Унгарија свири своја партитура. Додека ја осудува руската агресија, премиерот Виктор Орбан го брани патот на компромис со Москва. Оваа особеност, која го одвојува од соседите, одговара пред сè на идеолошки и домашни политички размислувања.


Од Корентин Леотар*
*Главен уредник на Central European Courier, Будимпешта.


Фото: nikolett-emmert/pexels

Од неговото враќање на власт во 2010 година, Виктор Орбан патуваше низ периферијата на Европската унија за да го одржи фронтот против Брисел. Често изговарајќи „Ние, централноевропејците“, тој ги повикува жителите на поранешните „народни демократии“ да бидат различни и да не дозволат некој да им диктира како да се однесуваат....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW