Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Магијата на изборните манипулации во САД

„Некои окрузи го исполнуваат законскиот праг што им дава право на избран функционер исклучиво поради затворот кој се наоѓа во нивната јурисдикција“, ни објаснува Брајана Ремстер. Заедно со нејзиниот колега Рори Крамер, оваа професорка по социологија на Универзитетот Виланова во градот Раднор, ја проучува изборната карта на сојузната држава Пенсилванија (која има 67 изборни единици).

Од Шарлот Рекокијон
Новинарка


Фото: Pexels

На секои десет години, за време на пописот на населението, САД ја прекројуваат својата изборна мапа за да се прилагодат на новата демографска ситуација. Иако може да изгледа техничко, речиси аритметички - во рамките на иста административна поделба, секоја изборна единица мора да има ист број на жители (плус или...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW