Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Либан, минирана земја

Либанците отсекогаш верувале дека решавањето на проблемот во моментот само по себе ќе предизвика доблесна спирала. Граѓанската војна мораше да заврши. Тогаш, Израел треба да го ослободи југот. И сириската армија да се повлече. И сега Хезболах го полага оружјето. Но, време е да разберат дека промената бара длабока работа на сите нивоа и многу здив. Особено што мафијашкиот систем кој претседава со земјата отсекогаш можел да го обезбеди нејзиниот опстанок.


Од Ален Бифани


Фото: jo kassis/pexels

Поминаа четириесет и седум години, откако Либан е во надолна линија. Наизменични граѓански војни, немири, политички напади и атентати, израелски инвазии и напади со блокади и уништување на инфраструктурата, финансиски и монетарен колапс, сето тоа надополнето со неуспешниот систем на владеење. Од 2020 година, земјата е во канџите на една...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW