Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Историја

Левицата и колонијалното прашање

Во однос на социјалното прашање, поделбата е брза и јасна. Истото важи и за колонијалното прашање. Тоа е главно занемарен факт. Ова понекогаш овозможува да се повлече линија на еднаквост помеѓу републиканизмот, социјализмот и расизмот, во име на малку познатото минато

Од Жан-Нума Дуканж
Професор по современа историја на Универзитетот во Руан. Автор на „Quand la gauche pensait la nation. Socialisme et nationalités à la Belle Époque“, Fayard, Париз, 2021 година


Фото: Sigmund / Unsplash

„Супериорни раси? Инфериорни раси, ќе се каже! Од моја страна, јас бев единствено понижен, откако видов дека германски научници научно демонстрираат дека Франција требаше да биде поразена во француско-германската војна, бидејќи французите се во инфериорна раса во однос на германците. Оттогаш, признавам, на тоа гледам двапати пред да се свртам...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW