Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Позадината на конфликтот меѓу Русија и Украина

На прв поглед нема ништо ново за договорот за асоцијација. Во текот на изминатите две децении, Европската унија склучи такви договори со многу држави, вклучително и оние од поранешна Југославија, кои се кандидати за европска интеграција – за разлика од Украина во доцните 2000-ти. Но, документот парафиран во јуни 2014 година од тогашниот нов украински претседател Петро Порошенко е од нов тип. Тоа е дел од „источното партнерство“, политика на европско влијание водена од Полска да ја интензивира соработката со земјите од поранешниот советски блок и да ги прицврсти поцврсто на западниот пол : Ерменија, Азербејџан, Белорусија, Грузија, Молдавија и Украина….


Од Пјер Римберт


Фото: Aлесь усцінаў/ Pexels

Како болките во грбот и времето, „крајот на глобализацијата“ е еден од „костените“ кои редовно се појавуваат во печатот. Есеистите и новинарите го заковаа ковчегот на глобалната либерализација по нападите од 11 септември 2001 година, потоа за време на финансиската криза во 2008 година, па повторно за време на кризата...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW