Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Конференцијата за иднината на Европа и Северна Македонија

Конференцијата во центарот на својата работа ги става граѓаните, на кои им дава можност да учествуваат во дијалози за иднината на континентот. Се очекува нивен придонес во неколку клучни области како борба против климатските промени и еколошките предизвици, економија за луѓето, социјална правичност, еднаквост и меѓугенерациска солидарност, европски права и вредности, вклучувајќи владеење на правото безбедноста улогата на ЕУ во светот, демократските основи на Унијата и како да се зајакнат демократски процеси со кои се регулира Европската Унија.

Од Др. Симонида Кацарска
Директор на Институт за европска политика, Скопје


Фото: Juliane Liebermann / Unsplash

На 9 мај 2021 година по неколку одлагања започна Конференцијата за иднината на Европа, во Европскиот парламент во Стразбур под покровителство на францускиот претседател Макрон, кој во 2019 година најави нова визија за Европа водена од мислењата на граѓаните. На отворањето присуствуваа претседателите на Европскиот парламент, претседателката на Европската Комисија,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW