Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кои се, всушност, руските „јастреби“?

Московската инвазија на Украина ја означува победата на струјата на мислата која по падот на Советскиот Сојуз се залага за воена и цивилизациска конфронтација со Западот. Ако идеологијата само делумно објаснува одлука чии двигатели се геополитички и воени, растечкото влијание на овие руски „јастреби“ придонесе за промена во војната.


Од Жулиет Фор*
*Докторанд на Sciences Po CERI-CNRS


Фото: Wendy Wei/Pexels

На 26 февруари 2022 година, на својот 84-ти роденден, рускиот писател Александар Проханов даде интервју во живо од пилотската кабина на рускиот воен авион кој леташе над Украина. Пред неговите очи, неговиот сон за реконституирање на советската империја доби облик на насилство: „Летам над украинската црна земја што ја преминуваат...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW