Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога Виена беше црвена

Во Грац, вториот по големина град во Австрија, на општинските избори во септември 2021 година, победи Австриската комунистичка партија (АКП), која претставува многу мала политичка сила на национално ниво. Нејзината кампања се фокусираше на прашањето за домување. Идеалите родени во Црвена Виена не се заборавени во некои делови од општеството.


Од Жан-Нума Дуканж
Професор по современа историја на Универзитетот на Руан и на Универзитетскиот институт на Франција. Ја координирал, со Елен Леклерк, книгата L'Autriche 1918-1938 (Atlande, Neuilly-sur-Seine, 2022).


Фото: alessio medini/pexels

Политика во Австрија? Силата на конзервативната струја, тежината на Католичката црква и несоодветноста на денацификацијата, спонтано доаѓаат на ум. Сепак, беше развиена во оваа земја, помеѓу 1890-тите и доаѓањето на власт на австро-фашистите во 1934 година,[1] една од најоригиналните марксистички струи во своето време, поставувајќи го прашањето за национализмот и...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW