Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога Русија ја загуби Кримската војна

Конфликтот е вкоренет во едно двојно ривалство, геополитичко и религиозно. Потеклото на конфликтот лежи, од една страна, во прашањето за судбината на Отоманската империја и прерогативите што Руската империја ги презеде на сметка на правата, а од друга страна, и во прашањето за светите места, предмет на ривалства меѓу христијаните.


Од Мари-Пјер Реј*
*Професор по современа историја на Универзитетот Париз 1 Пантеон-Сорбона, Франција.


Фото: evgenia-kirpichnikova/pexels

Во европски размери, Кримската војна, голем конфликт од 19-тиот век, претставува повеќе од еден парадокс. Првиот произлегува од оставените траги од конфликтот: во Франција, како и во Велика Британија, имињата на Малакоф, Алма, Крим, Севастопол или Инкерман или Балаклава, го впишаа славното сеќавање на спомениците, во имињата на улиците на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW