Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дали враќањето во Ројава е кривчно дело?

Кога државата ги тероризира антитерористите

Државните служби ги користат одредбите од казнениот законик првично наменети за борба против тероризмот со цел контрола на политичките или социјалните движења. Во својата книга Ennemis d’État“ професор Кемф го објаснува потеклото на современата акумулација на законите за слобода со „злобните закони“ донесени на крајот на 19 век за сузбивање на анархистите, и чија употреба беше многу брзо проширена

Од Филип Баке
Новинар


Фото: Fred Moon / Unsplash

Под изговор за борба против исламистичките борци, францускиот парламент донесе бројни закони за „антитероризам“ кои дозволуваат намерите да бидат заменети со докази. Врв на изопаченоста е што овие текстови сега служат како правна основа за пронаоѓање на оние кои сакаа да се борат против џихадизмот во Сирија. Земањето оружје против...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW