вторник, 5 Мар 2024 / 15:47:12
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога државата плаќа за заборавање

„Добредојдовте во VFS Global, официјален партнер на француските власти во Алжир“, се објавува на страницата на давателот на услуги, задолжен од француските власти да ги подредува досиејата за визи за Франција[1]. Од пред 10 години, Париз му ја доверува обработката на барањата упатени до него во одредени земји во светот, како што е Алжир. Но, аутсорсингот на суверените функции сега влијае на сите аспекти на јавното дејствување до тој степен што сега не може да се избегне, од културно посредување до социјална помош за децата. Ситуацијата направи единствен пресврт во изминатите десет години : јавните власти сега објавуваат повици за тендери познати како „помош за управување со проекти“ за да изберат даватели на услуги кои можат да им помогнат … да изберат или да управуваат со даватели на услуги.

 


Од Арно Бонтем, Прун Хелфер-Ноа и Арсен Рулман
Државни службеници и консултант, членови на колективот „Nos services publics“.


Фото: Stockvault

Повеќето Французи открија дека обвивката и распределбата на изборната пропаганда им е доверена на приватни даватели на услуги за време на регионалните состаноци во јуни 2021 година : многу гласачи беа лишени од документи - брошури, гласачки ливчиња, пликови со гласачки листови ... - неопходни за правилно остварување на нивните...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW