вторник, 5 Мар 2024 / 15:03:53
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Карипскиот калеидоскоп

Тешко е да се каже како ќе се развива социјалната состојба на почетокот на учебната година. Преговорите продолжија најдобро што може и Божиќните празници, многу славени на Француските Антили, го привлекоа вниманието на сите…

од Ромен Круз*
*Географ, фотограф и професор на Европскиот католички институт (ICEA) во Фор-де-Франс.


Фото: Cottonbro/ Pixels

Експлозија Демонстрации, штрајкови, блокади на патиштата, градски блокади... Од ноември 2021 година, Француските Антили се потресени од силно општествено движење. Државата е на линијата на огнот: се напаѓаат жандарми и жандармерии, се пука со боева муниција, понекогаш и со воено оружје. Ограбени се царинската испостава и складот на воен материјал,...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW