Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Каков устав за Чиле?

Чиле, кој долго време беше приказ на неолиберализмот, продолжува да ги разочарува своите поранешни обожаватели. За неколку години, овој шампион на нееднаквоста ги обнови народните мобилизации, избра левичарски претседател и започна процес на изготвување нов устав кој ќе го замени текстот што излезе од диктатурата. Така, разочарувањето на некои е дочекано со ентузијазам од други.


Од Виктор де ла Фуенте и Либио Перез*
* Директор и уредник на чилеанското издание на Le Monde Diplomatique


Фото: Hugo Fuentes/Pexels

Утрото на 11 октомври 2019 година, средношколка го прескокнува турникетот на метрото во Сантијаго. Наскоро ја следат десетици, а потоа стотици млади луѓе во подземните станици на главниот град на Чиле. Овој бран ученици протестира против поскапувањето на билетите за јавен превоз што го наложија неколку технократи, а кое требаше...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW