Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Како Пекинг ја апсорбира Кина

Протестите се множат, особено од 2014 година, кога кинеската влада ги одби овие избори со општо право на глас. Тие заземаа невидени размери во 2019 година. Апсењата се многубројни, не само против жителите на Хонг Конг кои протестираа на улица, туку и против сите осомничени за опозиција.


Мери-Франсоаз Ренар
Почесен професор, Универзитет Клермон Оверњ, автор на „La Chine dans l'Économie mondiale, entre dépendance et domination", Presses Universitaires Блез Паскал, 2021 година.


Фото: pixabay/pexels

По кинескиот пораз во првата опиумска војна, договорот од Нанкинг во 1842 година го отстапил островот Хонг Конг на Обединетото Кралство. За време на конвенцијата во Пекинг во 1860 година, по втората опиумска војна, Кина го отстапува полуостровот Коулун, северно од Хонг Конг. Конвенцијата за проширување на територијата на Хонг...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW