Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Како да саботирате гасовод

Од падот на Берлинскиот Ѕид во 1989 година, гасната инфраструктура го сее семето на раздорот меѓу земјите-членки на Европската унија. Таа е симбол на влошувањето со односите со Русија, главна разлика во геополитички интереси меѓу теоретски сојузничките нации,  нивната немоќ наспроти САД

Пјер Римбер


Фото: Martin Adams / Unsplash

Дали дипломатијата за гасоводно поврзување порано беше поефикасна? Во седумдесетите години од минатиот век, администрациите на државите од Западна Европа и Советскиот Сојуз беа успешни кога се работеше за  разменување гас: стабилните и  издржливи гасоводи изградија мост помеѓу двата ривалски блока на Стариот континент1. И кога се осмелија да ја...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW