Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јапонките повеќе не сакаат да молчат

Триумфот на Либерално-демократската партија на парламентарните избори во Јапонија во октомври 2021 година е проследен со пораз на феминизмот, со пад на бројот на избрани жени во јапонскиот Парламент. Сепак, благодарение на движењето #MeToo, устите се отвораат, мобилизациите се формираат. Но, тие сè уште не стигнуваат до вратите на јапонските компании или избраните собранија.

Од Кристин Леви*
*Истражувачка, Центар за истражување на источноазиските цивилизации (CRCAO).


Фото: Tony Wan/Unsplash

Ова беше првпат законот донесен во 2018 година, "за  промовирање на заедничкото учество на мажите и жените на политичкото поле“ – така е неговото име – да се применува на општи избори. Сепак, изборите од 31 октомври 2021 година резултираа со пад на процентот на жени избрани во Претставничкиот дом...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW