Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога идеологијата станува жртва на своите противречности

Израел: Падот на левиот Ционизам

По четврти пат во последните две години, опозицијата кон израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху се соочува со истата блокада: таа е мнозинство, но толку хетерогено што се бори да се постигне договор. Со 13 од вкупно 120 места во Парламентот на Израел, ционистичката левица, олицетворена од историската израелска Лабуристичка партија и од Мерец, се чини дека треба да жали за својата доминантна позиција од минатото.

Од Томас Вескови
Независен истражувач на современата историја. Оваа статија е адаптирана од неговата книга Неуспехот на една утопија. Историја на левицата во Израел, Ла Декуверт, Париз, 2021.


Фото: cottonbro / Pexels

На крајот од четирите парламентарни избори што се одржуваат во Израел од април 2019 г., се појави истата констатација: влијанието на израелската Лабуристичка партија пропадна, а може да се рече, и во корист на сојузите меѓу националистите и израелските верски водачи. Утопијата на левиот ционизам, т.е. формирањето на држава за...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW