Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Победа на програмата која всушност и никој не ја сака

Италија: ригорозноста сега се враќа низ прозорецот

На почетокот на 90-тите, Италија престана да биде единствен пример, меѓу демократските земји, за целосна политичка стабилност. Христијанската демократија, центристички столб на сите италијански влади, без исклучок, од 1948 г., пропаѓа и исчезнува, исто како и партиите кои беа нејзини сојузници

Од Стефано Паломбарини
Предавач на Универзитетот „Париз 8“, Париз, Франција


Фото: Emma Fabbri / Unsplash

Италија ја потврдува својата репутација како место на политичка лабораторија. Десет години по Марио Монти и неговата италијанска влада на технократи, еден друг поранешен извршен директор на компанијата Голдман Сакс, штотуку се пресели во палатата Чиги, каде е седиштето на италијанскиот премиер. Слично како и неговиот претходник, и како Емануел Макрон...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW