вторник, 5 Мар 2024 / 15:41:43
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Поранешниот османлиски главен град им посакува добредојде на доселеници од Ирак, Египет, Саудиска Арабија...

Истанбул, огледало на скршен арапски свет

Од 2011 година, многу арапски дијаспори најдоа засолниште во Турција. Противници на нивните режими, некои нивни членови уживаат релативна политичка слобода. Другите се привлечени од ветувањата за економски модел кој останува еден од најефикасните на југот и истокот на Медитеранот. Но, во време на стратешко рефокусирање на Анкара, иднината на овие заедници останува кревка

Истражување од Килијан Коган
Новинар


Фото: Michael Parulava / Unsplash

Махмуд Дарвиш, Нагиб Махфуз, Низар Кабани: класиците на арапската литература и поезија ги исполнуваат полиците. На ѕидот, калиграфија му оддава почит на абасидскиот поет Ал-Мутанаби. Во собата, еден млад египетски романсиер посветува неколку копии од неговото најново дело. Сместена во срцето на квартот Фатих, книжарницата Ал-Шабака Ал Арабија („арапската мрежа“)...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW