Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Вечните интервенции во Хаити

За разлика од авганистанскиот режим поддржан од Вашингтон, претседателот на Хаити сепак лесно го преживува заминувањето на странските војници на крајот на мандатот на Минуста, во октомври 2017 година. Во Хаити не постои вооружено опозициско движење со онаа големина на талибанците.

Џек Џонстон
Истражувач во Центарот за економски и политички истражувања (CEPR), Вашингтон


Фото: Dorothy Mombrun/Pexels

Во принцип, Хаити и Авганистан се различни во сé, почнувајќи од тоа дека ги делат неколку океани. Но, странските интервенции кои им  донесоа пустош ги претвори овие две нации во близнаци. На 7 јули 2021 година, во раните утрински часови, претседателот на Република Хаити, Жовенел Моиз, беше убиен од група...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW