вторник, 5 Мар 2024 / 14:05:22
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Индија се соочува со втор бран

Моди на Светскиот економски форум во Давос објасни дека Индија го победила Ковид-19 и дека сега ќе го „води“ светот кон крајот на тунелот благодарение на „неговите“ две вакцини . Потоа, Њу Делхи започна „дипломатија со вакцините“ која беше понекогаш и дарежлива  и несовесна, бидејќи на крајот на март, Индија извезуваше 68 милиони дози, додека само 120 милиони индијци од 1,34 милијарди биле вакцинирани. Оттука и наглото стопирање на целата странска продажба на 30 март.

Од Кристоф Жафрело
Директор за истражување на Меѓународниот истражувачки центар (CERI), заедничка истражувачка единица на Science Po и националниот центар за научни истражувања (CNRS), автор на „L’Inde de Modi. National-populisme et démocratie ethnique“, Fayard, 2019 година.


Фото: Riken Patel / Unsplash

Како што покажаа претседателот на Бразил, г. Жаир Болсонаро и неговиот поранешен американски колега Доналд Трамп, таканаречените „популистички“ водачи управуваат лошо со пандемијата, од најмалку три причини : нивниот вкус за демагогија и нациолалистички рангови ги тера да ги отфрлат ограничувањата својствени на здравствените политики во корист на „нарушувачките“ практики ; нивниот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW