вторник, 5 Мар 2024 / 14:06:21
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Економски модел што ја корумпира политичката дебата

Илјадници континуирани информативни табли

Две логики ја структурираат уредничката линија на каналите за вести. Од една страна, распоред монополизиран од дебатни емисии (каде што водителот се обидува да извади „мала фраза“ од гостите) и весници (кои малата фраза ја претвораат во вест)

Од Софи Есташ
Новинар. Автор на “Bâtonner. Comment l’argent détruit le journalisme“, Изданија Амстердам, Париз, 2020 година.


Фото: Tim Mossholder / Unsplash

Континуираната информација се раѓа од вметнување на стара идеја во нова. Идејата? За цело зло на светот се вели дека произлегува од недостаток на комуникација помеѓу луѓето. Каналите? Овие приватни канали се размножија во раните осумдесетти години на минатиот век, благодарение на новите технологии и финансирањето на медиумите. „Од создавањето...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW