Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Зона на засилено идеолошко образование?

Многу агилно, здружението се чини дека подобро ги предвидува потребите на националното образование отколку што тоа го прави самата. Додека бројот на кандидати за наставните испити пропаѓа, а бројот на оставки се зголемува, најави распоредување во основните училишта и средните стручни училишта од почетокот на учебната 2022 година. Ова е Божји дар за г. Пап Ндијаје, новиот министер за образование, бидејќи остануваат да се пополнат најмалку 1100 позиции за наставници во училиштата за септември 2022 година само во академиите во Ил-де-Франс.

 


Од Ен Журден*
*Наставник во средно образование


Фото: pexels/pixabay

„Ве молиме вратете ја вашата самодоверба пред да се качите“. Во една богата зграда во областа Бастилја, на секое симнување е нацртан совет со големи букви. Ова се просториите на L'Ascenseur, „коалиција на здруженија за еднакви можности“[1]. Таму сите работат напорно за да ги „поддржат оние на кои им треба...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW