Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Хроника на фармацевтско фијаско

Две години по пандемијата, повеќе од 10 милијарди дози вакцина се инокулирани ширум светот. Светската здравствена организација (СЗО) веќе валидираше десет серуми, чии создавачи остваруваат огромен профит. Но, француската транснационална фирма Санофи сè уште не е присутна, и покрај големата јавна поддршка. За вработените, оваа индустриска неволја е уште поболна бидејќи беше предвидлива.

Од Марго Дупон*
*Псевдоним на директор во Санофи


Фото: Artem Podrez/Pexels

„Сите Французи се трауматизирани од оваа афера, како и јас: намалувањето на ресурсите за иновации во здравствените истражувања во текот на изминатите 30 години доведе до фактот дека не се произведува француска вакцина...“, призна Жан Кастекс за време на посетата на Алзас на 28 јануари.[i] „Ова повеќе не се толерира!...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW