вторник, 5 Мар 2024 / 14:26:48
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Скенирање на партијата на Ангела Меркел во периодот на нејзиното најавено заминување од власт

Христијанско-демократската унија – во улога на флексибилна германска десница

По цели 16 години на власт, германската канцеларка Ангела Меркел се подготвува да се повлече од функцијата по изборите најавени за 26 септември о.г. Преокупирана меѓу конзервативниот притисок и отворање кон центарот, нејзината партија, Христијанско-демократската унија, со месеци го бара своето ново лице. Историјата покажува дека партијата спремно се акомодира на големи разлики со цел, пред сè, да управува.

Од Рахел Кнабел
Новинар


Фото: Angelo Abear / Unsplash

Во својата канцеларија, Џо Чиало ни покажува еден постер: оној од кампањата на Христијанско-демократската унија на Германија (ЦДУ) за изборите во тогашната Западна Германија од 1957 година. Го гледаме дебелиот лик на заштитното лице на партијата, Лудвиг Ерхард, со неговата руса коса строго зачешлана наназад, јаката од црн костум и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW