вторник, 5 Мар 2024 / 15:30:24
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Грабежот на заедницата за слободен софтвер

Споделувањето и транспарентноста се две основни вредности на слободниот софтвер. Ако ГАФАМ посветува толку многу време и ресурси за негување на илузијата за припадност на волонтерскиот колаборативен универзум, тогаш ГАФАМ ја знае својата морално неодржлива позиција. За да се бориме против гигантските предатори од ГАФАМ, мораме да ја повториме оваа вистина: основните принципи на слободниот компјутерски софтвер, систематски и цинично се прекршуваат од овие компании. Но, кон која цел треба да се насочи оваа критика? Пошироката јавност? Програмерите?

Метју О'Нил; Лор Мусели; Фред Пејлер; Стефано Закироли*
Вонреден професор по комуникација на Универзитетот на Канбера; Предавач во Телеком Париз; Социолог во Луксембуршкиот центар за современа и дигитална историја; Професор во Телеком Париз.


Фото: Luis Gomes/Pexels

Во 1990-тите, на периферијата на индустријата на новите технологии, се појави еден друг, дигитален свет. Географски оддалечените волонтери-програмери се структурирани во заедници, за заеднички да градат софтвер кој се натпреварува со таканаречените „приватно-комерцијални“ понуди: оперативен систем Линукс, веб-сервер Апачи или медиа плеер ВЛЦ, се веќе познати примери. Овие програмери се...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW