Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Големи нуклеарни желби на Блискиот Исток

„Штом една земја има доволно фисилен материјал, потребни се само околу шест месеци за да се направи нуклеарна бомба“, потврдува Сквасони, според која, поседувањето одредена количина збогатен ураниум би му овозможило на Иран да биде „сила на прагот“, со други зборови, да стане латентна нуклеарна сила. За да се избегне ова, САД, Русија, Кина, Франција, Германија и Обединетото Кралство потпишаа договор со Иран во 2015 година со кој беа суспендирани економските санкции против Техеран – во замена за прекин на неговата воена програма и намалување на залихите на збогатен ураниум.


Од Ева Тибо*
*Новинар


Фото: kevin-burnell/pexels

„Саудиска Арабија не сака да има нуклеарна бомба. Но, ако Иран развие такво нешто, ние секако ќе го следиме примерот што е можно побргу“. Така, во март 2018 година саудискиот престолонаследник, принцот Мохамед Бен Салман изрази јасно предупредување до соседот и ривал на вахабиското кралство.[1] Неколку недели подоцна, американскиот претседател...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW