вторник, 5 Мар 2024 / 15:46:20
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Долго време, Eвропејците се будеа по полноќ

Големата трансформација на сонот

Од крајот на 18 век, сегментираниот сон, со својот интервал на будење, требаше да станува се поретка појава, најпрво во побогатите класи, оние кои живееја во подобро осветлена урбана средина, потоа, малку по малку, во сите други слоеви на општеството , со исклучок на најизолираните заедници. Но, неговото исчезнување не се случи преку ноќ

Од Роџер Екрих
Историчар. Автор на делото „La Grande Transformation du sommeil. Comment la révolution industrielle a bouleversé nos nuits“, Изданија Амстердам, Париз, 2021 година. Овој текст е инспириран од првото поглавје


Фото: Caesar Aldhela / Unsplash

Во првите денови од есента 1878 година, Роберт Луис Стивенсон, тогаш на 27 годишна возраст, помина дванаесет дена шетајќи се низ Севени. Неговиот единствен сопатник беше магарето по име Модестин. Од Стивенсон се очекуваше да го објави делото „ L'Île au trésor“ и да се здобие со литературна слава дури,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW