Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Големата рака на агробизнисот врз земјоделското земјиште

Од Европската унија до Обединетите нации, сите институции се залагаат за обезбедување на одржливо семејно земјоделство. Сепак, се чини дека овој модел е загрозен повеќе од кога било со доаѓањето на гигантските фирми за агробизнис, кои инвестираат сè повеќе и повеќе во земјоделското земјиште. Далеку од тоа да биде ограничено на земјите во развој, грабежот на земјиште од страна на индустријалците ја засега и самата Франција.

Истражување од Лусил Леклер*
*Новинар, автор на Hold-up sur la terre, објавено од Seuil, Париз, во февруари 2021 г.


Фото: Tomas Anunziata/Pexels

  Во април 2016 година, групацијата за преработка на храна Ривард, со седиште во Пекинг, се најде на насловните страници. Кинеските агресивни купувања, ги открија недостатоците во францускиот систем на заштита на националните земјоделски ресурси. Компанијата на милијардерот Ху Кекин штотуку беше купила 1.700 хектари житни површини во регионите Индр...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW