Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Голема неизвесност на светскиот пазар на пченица

Ако конфликтот во Украина сепак продолжи, Европејците исто така би можеле да бидат во искушение да соберат поголеми стратешки резерви и со тоа го ограничат својот извоз. Мароко и Алжир, главни увозници на француската пченица, би можеле да претрпат големи несакани последици. Случајот со Алжир е типичен за неизвесноста и рефокусирањето на моментот. Со консумирани 11 милиони тони пченица годишно (од кои 60 отсто се увезуваат), оваа земја веќе подолго време го прави најголемиот дел од своите купувања од Франција.


Од Акрам Белкаид


Фото: Kai Pilger/Pexels

Дали војната во Украина ќе предизвика огромна криза со храна во светот? Прашањето беше покренато од почетокот на руската инвазија на земјата на 24 февруари о.г., бидејќи многу показатели ја потврдуваат тежината на ситуацијата. Во САД, цените на т.н. мека пченица на Меркантилната берза во Чикаго – едно од реперните...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW