Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Од проектот за еманципација до консумеризам

Годишни одмори за сите – утопија која се повеќе се оддалечува

Ограничувањата на движењето поради пандемијата и седењето внатре во затворен простор, ја изострија потребата за свеж воздух, која се задоволува со огромни комерцијални понуди за привилегирана клиентела. Но, значителен дел од населението останува исклучен. Механизмите создадени за да се поттикне најголемиот број луѓе да одат на годишен одмор се ослабени, исто како и социјалните и културните активности на работничките совети, кои пак беа ограничени од пазарот

Од Женевјев Кластрес
Новинарка.


Фото: Sai Kiran Anagani / Unsplash

До ослободувањето (т.е. до 1945 година), „социјалните дејности“ на компаниите останаа во дискреција на работодавачите, во патерналистички дух. Создавањето работнички совети (РС), помеѓу 1945 и 1946 година, овозможи да се доверат на тело, избрано од работниците, социјалните, спортските или културните дејности што се финансираат со дел од платите, во компании...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW