Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Нарушување на глобалниот пазар на нафта и гас

Предизвикот станува сега особено комплициран за Европа, каде што 62% од увозот од Русија се однесува на енергенси. Во просек, Стариот континент купува од Москва 20% од своите потреби за нафта, 40% за природен гас, односно дури 50% за јаглен. Германија, главната економска сила во регионот, е уште позависна со оглед на тоа што 55% од природниот гас што го троши е руски (42% за нафтата и 45% за јагленот). Берлин одлучи да ги прекине своите набавки на нафта и јаглен увезени од Русија до крајот на годинава, но нема да може да го стори истото, на краток рок, со природниот гас, освен да усвои драстични мерки (намалување на греењето, намалување на јавното осветлување, ограничување на економските активности, итн.), а што најверојатно би предизвикале голема енергетско-економска криза. Франција е помалку изложена, со оглед на фактот што суровата нафта што ја купува од Русија, сочинува 8,7% од нејзиниот увоз на нафта (17% за природниот гас).


Од Акрам Белкаид


Фото: Kindel Media/ Pexels

На мета е „главната артерија на руската економија“ со забрана на увозот на нафта, природен гас и други енергетски производи од Русија: ова е стратегијата усвоена на 6 март од страна на САД за казнување на Москва по воената инвазија на Украина. „Нема да учествуваме во финансирањето на војната на...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW