Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Полупроводниците во центарот на глобалната битка

Геополитиката на чиповите

Изработката на електронски чип е ужасно тежок процес, чии многубројни фази можат да се рашират во текот на неколку месеци: врежување, чистење, следење на струјни кола… Понекогаш се потребни повеќе од илјада операции за да се постигне метаморфоза, во стил на Кафка, на куп песок – извор на силикон, највообичаен полупроводник – во интегрирани кола со екстремна комплексност

Од Евгениј Морозов
Основач на платформата TheSyllabus.com. Автор на книгата: За да решите сè, кликнете овде. Аберација на технолошкиот решенија, ФИП, Лион, 2013 г.


Фото: Jonas Svidras / Unsplash

Глобалниот недостаток на полупроводници продолжува да има чудни последици, особено на геополитичко ниво. За што се работи овде? Во изминатата година, производителите се мачат да ги добијат овие електронски чипови што ги опремуваат секојдневните уреди, од компјутери до тостери, машини за перење и конзоли за игри. Минатиот мај, конзорциум американски...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW