Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Геополитика на булдожер во Сахара

Како и да е, повторно постојат песочни sидови. Помалку спектакуларни и помалку набљудувани, тие остануваат бројни, понекогаш се протегаат и по сто километри низ пустината. Наместо да ги следат границите, тие ја преминуваат територијата. Тие не биле подигнати од национални вооружени сили, туку од вооружени групи што ги користат за следење (и оданочување) на секое движење во пустината.

Од Реми Карајол и Лоран Гањол
Новинар и географ


Фото: Abdelaziz Baba/Pexels

  Заминувајќи од родната Гвинеја со соседот без да знае каде оди, Јусуф[1] го преминал Мали, соседна земја моментално во војна, ги преминал алжирските граници, одел по врелиот песок во либиската пустина и се соочил со бурата на Средоземното Море пред да стигне на европскиот континент, по патешествие што траело...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW