Le Monde Diplomatique – Македонско издание

GameStop, популизам на платформата

Сагата „GameStop“ успеа да го вознемири Вол Стрит како ретко кога досега, во битка на Давид и Голијат во која аутсајдерите покажаа дека можат да им пркосат на богатите инвестициски банкари, а благодарение на платформата наречена Robinhood, поборниците на дигиталната контракултура ја добија својата потпора и дигитална инфраструктура за својот бунт

Од Евгениј Морозов
Основач и издавач на порталот The Syllabus. Автор на „Pour tout résoudre cliquez ici. L’aberration du solutionnisme technologique“, FYP Éditions, Лимож, 2014 година.


Фото: M. Dean / Unsplash

Минатиот јануари илјадници берзи на акции ги координираа онлајн своите нарачки за да ги зголемат цените на компаниите за кои големите инвестициски фондови се обложија. Револуција или карневал?
Сагата „GameStop“ е повеќе од приказна за индивидуални инвеститори кои понижуваа неколку арогантни инвестициски фондови и покрај хаосот што го направија на глобалните пазари. Тоа означува непредвидливо проширување на нападот врз Капитол во Вашингтон на 6 јануари.

Целосна статија: 1.007 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW