Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Репресивен арсенал дополнително заострен со законот за „сепаратизам“

Француската омраза кон слободата на изразување

Во демократско општество, дали е навистина легитимно една вознемирувачка изјава да го изложи својот автор на затворска казна, а уште повеќе на затворска казна идентична, па дури и поголема од онаа што казнува измама, насилство или дури и сексуален напад?

Од Винсент Сизер
Вонреден предавач на Универзитетот Париз Нантер, автор на книгата Да се ​​биде безбеден. Разберете ги вашите права за подобро да се заштитите, La Dispute, Париз, 2020 година.


Фото: Michael Dziedzic / Unsplash

Тоа беше помалку анегдотски отколку што изгледа. Неколку децении наназад, неколку парламентарци си зедоа за право редовно да ја отповикуваат владата за неумесното  опстојување во нашиот правен систем на еден необичен прекршок за богохулење, што во Алзас-Мозел го санкционираше „оној што ќе предизвика скандал со јавно богохулење против Бога со...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW