Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Франција оди против плимата во Африка

Вистинското губење на влијанието на Франција во Африка бара клиничка анализа наместо кревање одмазднички прсти : со индустријата во пад, таа не може, на пример, да ги задоволи потребите на африканските земји за капитални добра кога Кина може да ги исполни. Руската и кинеската пропаганда, која секако е заблуда кога Франција ја прави причина за сите зла на континентот, почнувајќи од неразвиеноста, удира од глава затоа што Париз сега се поистоветува со деструктивниот неолиберализам промовиран од меѓународните финансиски институции и Европската Унија. Навистина, одамна помина времето кога, соочена со нејзините европски партнери фокусирани на растот на светската трговија, Франција беше застапник за развојна помош, како што сведочеше поранешниот европски комесар Едгар Писани.

 


Од Ен-Сесил Роберт


Фото: Pexels

Од брзото патување на претседателот Емануел Макрон во Африка - Камерун, Бенин и Гвинеја Бисао од 25 до 28 јули - ќе биде запаметен пред сѐ по прес-конференцијата што ја одржа со неговиот колега Пол Бија во Јаунде на 26 јули. Зачудувачки, кога ја знаеме опсесијата на лидерот на француската...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW