Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Франција и проширувањето на ЕУ / Западен Балкан

Западен Балкан е дел од Европа, географски опкружен со земји-членки на ЕУ. Како дел од еден континент, граѓаните на Западен Балкан и граѓаните на земјите-членки на ЕУ ја споделуваат историјата и културното наследство, што пак допринело за воспоставување заеднички врски, се до денес

Од Катерина Климоска
Докторанд по меѓународни односи и менаџирање конфликти


Фото: Oliver Cole / Pexel

Проширувањето со нови земји членки е во „ДНК-та“ на Европската Унија (ЕУ). Тоа е на европската агенда од создавањето на Европската економска заедница во 1950-тите години. Последователните проширувања ја донесоа ЕУ од 6 на 28 земји членки (27 по Брегзит, во 2020 година). Притоа, условот за “демократија” ги вклучува добро познатите „критериуми“ за членство: политички критериуми- стабилни институции кои...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW