Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Оспорени садниците на Фондацијата Гејтс

Може ли агроекологијата да стане алтернативно решение? Од 2015 година, Дакар е избран од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (FAO) како пилот земја за овој пристап, столб на она што претседателот Меки Сал го нарекува „Зелен Сенегал“. Специјалниот известувач на ОН за правото на храна, Мајкл Фахри, верува дека има поддршка од „силното селско движење“ : многу автономни здруженија, чиишто водачи се членови на локални тела за одлучување и кои имаат воспоставено односи со други организации во Западна Африка. Истражувачите Патрик Ботаци и Себастиен Боја, сепак, се загрижени за доминантната улога на невладините организации (НВО) и меѓународните донатори во агроеколошките практики, ситуација што ја ставија во перспектива со воведувањето на пестициди од француските агрономи за време на колонијалниот и пост-колонијален период.


Од Кристел Жеран*
*Новинар


Фото: Catherine Harding Wiltshire/Pexels

Повеќе од еден од пет Африканци останале гладни во 2020 година. Колатерални жртви на конфликтите и насилството што ги опустошуваат Сахел и Централна Африка, овие 281,6 милиони луѓе, исто така, ги трпат последиците од „променливоста и екстремите на климата“, како и „економските забавувања и падови“, особено поврзани со пандемијата Ковид-19,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW