вторник, 5 Мар 2024 / 16:19:48
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Фигурите на израелската десница

По долго време поминато во парламентарна опозиција, партијата Ликуд постепено се наметна како водечка политичка сила во Израел. Подем што е многу резултат на личноста на нејзините водачи. Без разлика дали станува збор за Менахем Бегин, првиот победник против левицата, за Јицак Шамир, поранешен шеф на терористичка организација или за Бенјамин Нетанјаху, сегашен израелски премиер, сите работеа на интензивирање на колонизацијата на палестинските територии

Од Шарл Андерлен
Новинар. Автор на книгата Од нашиот дописник во Ерусалим. Новинарството како идентитет, Сoej, кол. „Дон Кихот“, Париз, 2021. Извадоците што следат се земени од истата.


Фото: Timo Wagner / Unsplash

Прва победа на партијата Ликуд На 17 мај 1977 година, Лабуристичката партија ги губи парламентарните избори и, за прв пат по создавањето на Државата Израел, владата се формира од тогашната десничарска опозиција. Ликуд има полни раце работа. Менахем Бегин, новиот израелски премиер, е силно за директна анексија на палестинските територии....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW