вторник, 5 Мар 2024 / 14:46:20
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога САД се обидуваат да ја исфрлат Русија од големата игра

Европската битка за природен гас

Иако САД трошат најголем дел од сопственото производство, тие работат со вишок преку зголемување на количините. Од трите најголеми светски пазари, европскиот се чини дека е најатрактивен. САД извршија различни форми на притисок врз ЕУ со цел да се намали руската доминација во европскиот дотур на гас

Од Матијас Рејмонд
Економист


Фото: Pixabay / Pexels

За време на својата посета на САД во јули 2018 г., Жан-Клод Јункер, тогашен претседател на Европската комисија, направи еден договор со американскиот претседател Доналд Трамп. „Денес тука решивме да ја зајакнеме стратешката соработка во областа на енергетиката, во еден здив двајцата изјавуваат заеднички. Европската унија има желба да увезува повеќе...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW