Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Европска лакомост за српскиот литиум

Со оглед на обемот на протестите пред општите избори во април о.г., српскиот претседател мораше јавно да се откаже од експлоатацијата на големо наоѓалиште на литиум. Но, откако ќе биде реизбран, Александар Вучиќ би можел повторно да го започне проектот на рударскиот гигант Рио Тинто, под притисок на Европската унија, која има намера масовно да развива електрични автомобили… со релокација на изворите на загадување.


Од Саша Драгојло* и Ивица Младеновиќ**
*Политиколог и истражувачки новинар во Балканската мрежа за истражувачко новинарство (БИРН).
**Социолог и политиколог, главен уредник на српското издание на Le Monde diplomatique.


Фото: Ryan Pilato/ Pexels

Во западна Србија, во близина на градот Лозница, празни куќи со закосени покриви и животни кои талкаат по пусти патишта потсетуваат на сцените од вестерн филмовите. Повеќето луѓе во селото Горње Недељице веќе ги продадоа своите имоти на англо-австралиската мултинационална компанија Рио Тинто. Во 2004 година, во Србија, истражувачите на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW