Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Европа соочена со дилемите на суверенитетот

Кој е легитимитетот на оваа европеизација? Претседателот Макрон се заканува со трозабецот „суверенитет-единство-демократија“[i] за да ги натера дваесет и седумте членки на ЕУ да го прифатат она што не е „француска фантазија“, туку „императив“, имено „европски суверенитет“. Сепак, во оваа фаза гласачите не му дадоа мандат да иницира ваков потфат. Затоа, третиот термин е едноставна парола. Набљудувачите тука се поделени во два блока: од една страна, оние за кои легитимитетот (оној што е даден со универзалното избирачко право или неговите претставници) не е предуслов за нови „трансфери на суверенитет“, туку крунисување на еден процес – и, од друга страна, оние кои сметаат дека тој е, напротив, услов сине ква нон, освен ако некој не го прифати како фет акомпли.


Од Ан-Сесил Робер


Фото: Marina Leonov/Pexels

Спектакуларна слика: во петок, 10 март 2022 година, во  галеријата на воените победи во Версајската палата, претседателите на Европскиот совет (Белгиецот Шарл Мишел), на Француската Република Емануел Макрон, на Европската комисија (Германката Урсула фон дер Лејен), известуваат пред печатот за одлуките донесени од страна на дваесет и седумте шефови на...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW