вторник, 5 Мар 2024 / 15:31:25
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Еколошките политики фатени во стапицата на слободната трговија

Во декември 1997 година, за време на преговорите за Протоколот од Кјото, меѓународната заедница го избра пазарот на јаглерод наместо оданочувањето на емисиите. Во однос на биолошката разновидност, како и на стакленички гасови, принципот на „компензација“ станува правило и овозможува оправдување на еколошката штета се додека паралелно се применуваат таканаречените „зелени“ мерки. По концептуалната пресвртница на „одржливиот развој“ во 1992 година, Самитот на Земјата ќе им даде сè поважно место на индустријата и финансиите : и во Јоханесбург во 2002 година и во Рио во 2012 година, приватниот сектор има вистински простори за промоција и дебата. Во исто време, дискусиите меѓу државите јасно се вртат во круг и се сопнуваат и околу еколошките цели што треба да се постигнат и финансиските ресурси што треба да им се доделат.


Од Орелиен Берние*
* Автор на Comment la mondialisation a tué l’écologie, Mille et une nuits, Париз, 2012 година.


Фото: Alena Koval/Pexels

На крајот на 1967 година, Обединетите нации го прифатија барањето од Шведска да организира светска конференција за „еколошки проблеми“. Иако не беше толку истакната грижа како Студената војна, екологијата стануваше сè поважна во индустријализираните земји, во врска со прашањата за јавното здравје. Во 1960-тите, неколку книги добија неочекувано медиумско внимание...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW